Tisková zpráva ČMKOS

Josef Středula, předseda ČMKOS:

Odcházející vláda byla vládou sociálního dialogu, smíru, růstu ekonomiky, mezd a platů

Nová vláda by měla odmítnout snahy o zavedení dvojího zdravotního pojištění

Končící koaliční kabinet Bohuslava Sobotky byl podle ČMKOS úspěšnou vládou, které se povedlo naplnit většinu svých programových cílů. „Zemi předává s velmi dobrou ekonomickou bilancí, rekordně nízkou nezaměstnaností a zdravým růstem mezd a platů,“ uvedl předseda ČMKOS Josef Středula a zdůraznil: „K pozitivním výsledkům a společenskému konsensu nepochybně přispěl i seriozně vedený sociální dialog mezi zaměstnavateli, odbory a vládou v rámci tripartity. ČMKOS věří, že i příští vláda na pozitivní sociální dialog naváže.

ČMKOS varuje před snahou některých zdravotních pojišťoven zavést tzv. druhou platbu zdravotního pojištění, považuje to za nebezpečný signál, jak zatížit pojištěnce. Pod krásnými slovy o podpoře pacientů a zlepšování kvality péče se podle ČMKOS skrývá zvýšení zdravotního pojištění pro zaměstnance a jde o narušení ústavních principů v oblasti zdravotní péče. ČMKOS se domnívá, že vytvoření komerčního zdravotního připojištění, po kterém nyní volá Svaz zdravotních pojišťoven, je v kolizi s evropskou legislativou.